Antwoord op vragen

Bestuurders

Uw leaseauto wordt geleverd in de uitvoering en met de accessoires die u met uw werkgever bent overeengekomen. De standaarduitrusting bestaat uit een gevarendriehoek, reservelampen en matten. Mogelijk dat er in het leasecontract nog extra accessoires worden opgenomen.

U mag daarnaast extra accessoires toevoegen aan uw auto. Deze betaalt u zelf en mag u natuurlijk houden zodra het leasecontract is afgelopen. Let er op dat u geen zichtbare schade achterlaat bij het verwijderen van eventuele gemonteerde onderdelen.

Gebruik van uw leaseauto
U mag anderen in uw leaseauto laten rijden, als zij in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. We adviseren u wel hiervoor goedkeuring te vragen aan uw werkgever. Uw auto mag niet gebruikt worden voor rijlessen, wedstrijden of behendigheidsritten. Daarvoor is de auto niet verzekerd.

Aanvullende informatie
Mogelijk heeft u vragen rondom het gebruik of onderhoud van uw leaseauto. Op de volgende pagina’s kunt u terecht voor uitgebreide informatie over het gebruik van een leaseauto.

BPM en motorrijtuigenbelasting (MRB) voor bestuurders
Woont u in Nederland en maakt u gebruik van de openbare weg in een auto die u huurt, leaset of gekocht heeft? Dan moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen.

Vrijstelling van BPM en MRB
Het rijden van zeer zuinige auto’s wordt beloond door gunstige belastingmaatregelen. Hoewel de CO2-grenzen steeds strenger worden, is het nu nog steeds zo dat zeer zuinige auto’s vrijgesteld worden van BPM en dat de bijtelling daarvoor zeer laag is.

De vrijstelling van de MRB vervalt per 1 januari 2014 voor zowel bestaande als nieuwe auto’s. Auto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gr/km behouden deze vrijstelling tot en met 2015.

Bijtelling
Wanneer u een auto ter beschikking heeft gekregen van uw werkgever, wordt uw inkomen verhoogd met een bijtelling. De Belastingdienst ziet een leaseauto namelijk als inkomen. Uw werkgever betaalt hier loonbelasting over.

Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. De hoogte van dit percentage hangt af van de hoeveelheid gereden privékilometers en de CO2-uitstoot van uw auto. Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan moet u bijtelling rekenen. Rijdt u aantoonbaar minder van 500 kilometer per jaar privé, dan krijgt u geen bijtelling.

De hoogte van deze bijtelling blijft 60 maanden gehandhaafd vanaf het moment dat de auto voor het eerst op naam is gesteld. Dit betekent dat auto’s die in 2013 voor het eerst zijn aangemeld en een bijtelling van 14% krijgen, dit nog 60 maanden zo blijft. Ook wanneer in januari 2014 nieuwe percentages van kracht zijn.

Omdat de bijtelling gevolgen heeft voor de hoogte van uw inkomen, heeft deze mogelijk ook gevolgen voor belastingtoeslagen. Ook zijn er in sommige gevallen afwijkende regels, bijvoorbeeld bij milieuvriendelijke auto’s. Lees de aanvullende informatie op de website van de Belastingdienst.

De fiscale waarde van de leaseauto kunt u controleren op de website van het RDW door het kenteken in te voeren.

Uw leaseauto is WA-Casco (All-Risk) verzekerd. Tenzij anders met uw werkgever is overeengekomen, hebben wij ook een ongevallen inzittenden en rechtsbijstandverzekering afgesloten. Een aanhanger of caravan is als deze gekoppeld is aan de auto, alleen WA-verzekerd.

Accessoires die u privé aanschaft, kunnen tot 450 euro gratis worden meeverzekerd. Is de waarde hoger, dan wijzigt het leasetarief.

Montage van eigen accessoires
Om de juiste verzekering te garanderen, mag u alleen accessoires monteren in overleg met uw werkgever en/of Van Mossel Leasing. De inbouw geeft u schriftelijk door aan Van Mossel Leasing, met daarbij kopie van de aankoopnota.

Voor de verzekering van audioapparatuur geldt dat er sprake moet zijn van een afneembaar front of audioapparatuur dat door de fabrikant/importeur in het dashboard is geïntegreerd.

Vroeger moest u de groene kaart onderweg bij u hebben, maar in de Europese Unie hoeft dat niet meer. Alleen bij voertuigen zonder kenteken, zoals tractors, is een groene kaart nog verplicht. De groene kaart is wel een handig hulpmiddel bij het invullen van het schadeformulier, want alle verzekeringsgegevens staan er overzichtelijk op.

In de auto zal een groene kaart en het kentekenbwijs (copy) aanwezig zijn. Kentekenbewijs deel 1 bestaat uit 2 delen. 1A en 1B. Op deel 1A staan de gegevens van het voertuig, onder andere het kenteken, merk en type auto, chassisnummer (identificatienummer) en brandstof. Op deel 1B staan de gegevens van de eigenaar van de auto, onder andere de naam, het adres en geboortedatum. Deze 2 documenten tonen samen aan wie de eigenaar is van het voertuig. Deze hoor je dus ook bij je te dragen wanneer je gaat rijden.

Maakt u een verkeersovertreding, dan krijgen wij daarvoor de bekeuring. Afhankelijk van wat u met uw werkgever heeft afgesproken krijgt u of uw werkgever daar een factuur van. Boven de administratie kosten die de CJIB berekend worden dan onze administratie kosten a € 10,00 aan u belast!
Staat u buiten kantooruren met schade of pech langs de weg, neem dan rechtstreeks contact op met de ANWB. Hulp van de ANWB is doorgaans bij het leasecontract inbegrepen u hoeft dus geen aanvullende verzekering tegen pechhulp af te sluiten. Gaat u op reis naar het buitenland met uw leaseauto, adviseren we u wel een reisverzekering af te sluiten. Bij ruitschade door bijvoorbeeld steenslag, neemt u rechtstreeks contact op met uw autodealer of met Autotaalglas. Het nummer van Autotaalglas is 0800-0828. Voor overige schade geldt: Stuur binnen 24 uur een volledig ingevuld schadeaangifteformulier naar Smitleasing BV. Dit mag schriftelijk of per mail naar info@smitleasing.nl. Vermeld in de correspondentie altijd het kenteken van uw auto. Na de schademelding overleggen we met u bij welk garagebedrijf de reparaties worden uitgevoerd en hoe u eventueel een vervangende auto zo snel mogelijk in uw bezit krijgt. Ook hier geldt: lever een vervangende auto altijd met een volle tank weer in.
De brandstof van de leaseauto is tenzij anders afgesproken niet in het contract inbegrepen. Het tanken van de auto is dus uw eigen verantwoordelijkheid, zorg ervoor dat er de juiste brandstof getankt wordt, de schade ontstaan door verkeerd tanken zit namelijk niet in de verzekering en het eigen risico plafond. Deze wordt aan u door belast!
Uw leaseauto is uw visitekaartje. En dat van uw werkgever. Reinig uw auto regelmatig en controleer eens per maand het oliepeil. Uw leaseauto heeft onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Periodiek onderhoud zoals de grote en kleine beurt moet dan ook uitgevoerd worden bij een officiële merkdealer. Er zijn een paar dingen waar u op moet letten. Laat alle onderhoudsbeurten vermelden in het onderhoudsschema van de autofabrikant. Doet u dit niet, dan loopt u kans om zelf de kosten te moeten betalen voor eventuele latere reparaties. Het aftekenen van de onderhoudsbeurten zijn in feite een vorm van garantie. Gaat er dan toch nog iets stuk, dan weet iedereen in ieder geval zeker dat het niet aan een gebrekkig onderhoud ligt. Staat uw leaseauto een paar dagen bij de garage vanwege reparaties, dan krijgt u mogelijk een vervangende auto. De kosten hiervan worden conform het leasecontract met u en/of uw werkgever afgerekend. De kosten van de eerste dag huur is altijd voor u of uw werkgever. Zorg bij inleveren van deze tijdelijke auto dat de tank vol is. Mail voor eventuele vragen naar info@smitleasing.nl

Winterbanden
Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling en profiel dan een zomerband. Bij een temperatuur onder de 7 graden biedt een winterband meer grip op de weg en wordt de remweg korter. Dit geldt ook bij een nat wegdek. Het gebruik van winterbanden is in Nederland niet verplicht, maar de ANWB adviseert wel winterbanden te gebruiken. Standaard zitten er geen winterbanden in het contract.

 Smitleasing laat haar auto’s transporteren door haar eigen transportafdeling of door een onafhankelijk chauffeursbureau. Wij verzoeken u minimaal 5 werkdagen voor de gewenste transportdatum aan ons te melden waar en wanneer de auto opgehaald dient te worden. U kunt natuurlijk ook altijd de auto bij ons in Cuijk inleveren. Mocht transport op de betreffende datum om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn dan zal contact met u of uw wagenparkbeheerder opgenomen worden.

De leaseauto levert u in met daarbij:
het originele kentekenbewijs, de originele en reservesleutels, het onderhouds- en instructieboekje, eventuele beveiligingscodes van de startonderbreking, de eventuele MTC-card. Vergeet daarnaast niet uw privéspullen uit de auto te halen. Bij de inname van uw voertuig zal onze afdeling logistiek uw auto beoordelen. Schades die als onacceptabel aangemerkt wordt, wordt doorbelast.


Wagenparkbeheerders

Wil je de organisatie rondom het wagenpark deels of volledig uitbesteden? Smitleasing BV adviseert en ontzorgt bedrijven waar het gaat om wagenparkbeheer en mobiliteit.

Auto’s leasen kan op verschillende manieren. Uw behoefte en wensen zijn bepalend in wat voor uw organisatie de beste leasevorm en de beste wagenparksamenstelling is. Bent u voor aanbestedingen verplicht u te houden aan CO2-normen? Werkt u voor de overheid? En, wat hebben uw werknemers nodig: wat voor type auto, hoeveel zijn ze onderweg? Hoe wordt de kilometervergoeding en het vervangend vervoer geregeld? Heeft u een bedrijfswagen nodig? Kortom, een wagenpark beheren vraagt veel van uw tijd en veel kennis van zaken.

Gelukkig heeft Smitleasing veel ervaring met mobiliteitsvraagstukken en wagenparkbeheer. Daar kunt u op verschillende manieren van profiteren. Hoe precies? Laat u informeren door Piet Smit van Smitleasing BV. Bel 0485-820213 of e-mail info@smitleasing.nl.

Offerteaanvraag
Wil je een een offerte aanvragen vul dan hier de gegevens in en ontvang binnen 24 uur een offerte per email.

adminInfo